je leven in beweging!

STOPTOBER WAAROM OOK ALWEER

01-10-2018

Op 1 oktober, is Stoptober weer van start gegaan. De nationale actie wordt voor de vijfde keer georganiseerd. Volgens de Hartstichting doen meer dan 50.000 mensen mee aan de actie om 28 dagen te stoppen met roken. 

 

Volgens onderzoek van Amsterdam UMC lukt het 70 procent om na 28 dagen te stoppen met roken. 20 tot 30 procent is na een jaar nog steeds gestopt. Ruim 40 procent van de deelnemers tot nu toe rookte meer dan twintig sigaretten per dag.

 

Stoptober-ambassadeurs

Er zijn dit jaar drie Stoptober-ambassadeurs die zelf ook stoppen met roken: Katja Schuurman, Kees van der Spek en Jan Slagter. Zij zetten zich gedurende de 28 dagen op verschillende manieren in om andere stoppers te steunen. Ook een aantal grote bedrijven doet mee aan de actie, waaronder Kruidvat en Lidl. Beide organisaties hebben dit jaar aangekondigd te stoppen met de sigarettenverkoop en stimuleren nu hun personeel om te stoppen met roken.

 

Nog een keer de risico’s

Iedereen kent de bekende risico’s als longkanker, astma en COPD. Maar ook andere minder bekende soort van kanker komen meer voor bij rokers. Denk aan: mond- en keel, strottenhoofd, blaas, huid, nier en de zeer agressieve alvleesklierkanker. Natuurlijk weten we ook dat hart- en bloedvaten behoorlijk aangetast worden waardoor je conditie en vitaliteit achteruit gaat.

 

De fysiotherapeut helpt

Het stoppen met de inname van nicotine is moeilijk, je lichaam wordt onrustig. Onrust kun je draagbaar maken door goed te bewegen. Vooral als je lang hebt gerookt, kun je niet zomaar beginnen met sport en bewegen. De fysiotherapeut helpt je verantwoord op weg. Het stoppen is al zwaar genoeg, je moet lichaam wel belasten, maar niet overbelasten. Daarnaast helpt de ene bewegingsvorm veel beter dan een andere. Een belangrijk extra voordeel is dat je gewicht ook beter beheersbaar is. Juist gewichtstoename is een van de nadelen van het stoppen met roken dus dat is mooi genomen.