je leven in beweging!

Sportvoornemens nieuwe jaar riskant

23-02-2015

Fysiotherapeuten luiden de noodklok over de opvallende toename van het aantal sportblessures in de eerste weken van het jaar. Veel mensen gaan dan vanwege goede voornemens opeens fanatiek sporten, maar lopen te hard van stapel en belanden al heel snel bij de fysio.

 

Het Koninklijk Nederlands Genootschap van Fysiotherapeuten maakt zich zorgen over deze nieuwjaarsblessures. De meeste problemen doen zich voor door de overbelasting van ongetrainde pezen. "Er is niets mis met goede voornemens”, stelt sportfysiotherapeut Jeffrey Jansen. "Bewegen is hartstikke gezond. Maar wij adviseren wel met klem het sporten op te bouwen om blessures te voorkomen.”

 

Uit ervaringen van de 22.000 fysiotherapeuten blijkt dat beginnende sporters die snel in de lappenmand belanden, naderhand de draad vrijwel nooit opnieuw oppakken. "De goede voornemens zijn dan weer helemaal weggezakt”, aldus Jansen. “Eén keer per week sporten is een uitstekend begin”, stelt de woordvoerder. “Het is een fabeltje dat sporten pas bij driemaal per week effect heeft. Van nul naar eens per week is al zeer effectief.”

 

Bron: www.telegraaf.nl