je leven in beweging!

Uurtje vooruit... Stijging hartinfarcten

27-03-2015
 

Van zaterdag 28 maart op zondag 29 maart ging de klok weer een uurtje vooruit. Dat is een uurtje minder slapen, maar er lijkt meer aan de hand te zijn...
 
Gevolgen
Half Nederland voelt zich katterig en onuitgeslapen. Er gebeuren meer verkeersongelukken en het aantal hartinfarcten stijgt met 5 procent. Dat is allemaal het gevolg van de overgang van winter- naar zomertijd, volgens de Groningse chronobioloog Domien Beersma.
 
Hartinfarcten
Volgens de hoogleraar stapelen de wetenschappelijke bewijzen voor de 'immense invloed van de biologische klok' zich op. Zweeds onderzoek heeft aangetoond dat het aantal hartinfarcten in de eerste week na het verzetten van de klok duidelijk stijgt. Maar ook het immuunsysteem kan in de war raken, terwijl het bioritme eveneens van invloed lijkt te zijn op de werking van organen.
 
Avondmensen
Door de klok een uur vooruit te zetten voelen avondmensen zich volgens de hoogleraar nog helemaal niet moe op het tijdstip dat ze normaal gesproken naar bed gaan. Hun horloge geeft weliswaar bedtijd aan, maar hun biologische klok niet. Daarom blijven ze langer op, zodat ze 's morgens niet uitgerust zijn. En daardoor gebeuren ongelukken, zowel in het verkeer als in de omgang met anderen.