je leven in beweging!

Lichaamsbeweging: samen is leuker en beter

09-06-2015

Het is nog eens aangetoond dat de houding van je partner zeer motiverend kan zijn om je (slechte) gewoontes te veranderen. Of het nu om roken, gewichtscontrole of fysieke activiteit gaat, als je er samen met je partner aan werkt, is de kans dat je je leefwijze verbetert veel groter. Dat is uit onderzoek gebleken. 

 

Meer is beter

Deze studie, die werd uitgevoerd door een Amerikaans team (van de universiteit van John Hopkins), concentreerde zich op lichaamsbeweging. Zij analyseerden gegevens - informatie die geregistreerd werd tijdens regelmatige gesprekken - over zo’n 3.500 koppels die gedurende een aantal jaren werden gevolgd. Een van de objectieven was te bepalen in welke mate die personen de basisaanbevelingen op het vlak van fysieke beweging volgden, namelijk een half uur gematigde inspanning vijf keer per week, of een half uur intensievere oefening drie keer per week. Meer beweging is uiteraard nog beter.

 

Kracht

De belangrijkste conclusie van dit onderzoek: als bij een ‘sedentair koppel’ de vrouw die criteria van fysieke activiteit gaat naleven, is haar man 70% meer geneigd om dat ook te doen. Als de man besluit om die aanbevelingen te gaan volgen, is zijn vrouw 40% meer gemotiveerd om hetzelfde te doen. Waar het vooral op aankomt en wat we ervan moeten onthouden, is dat er een kracht uitgaat van koppels om de partner aan te zetten tot gezonde gewoontes. En daar heeft iedereen baat bij.

 

Bron: www.gezondheid.be